Каталог

Виробники

Утеплення фасаду своїми руками. 2012-04-01

 

У наш будівельний відділ, який займається ремонтом та утепленням фасадів, часто приходять із проханням виправити фасад після горе-майстрів на всі руки. Після прочитання цієї статті Ви станете більш обізнаними у технології утеплення стін «мокрим способом».

Почнемо, мабуть, з огляду стін та детального їх виміру з подальшим проектуванням нового фасаду на папері.

Потім виберемо матеріали і розраховуємо товщину самого утеплювача з урахуванням точки роси, щоб уникнути появи плісняви. Виходячи з практики для Київської області, це мінімум 100 мм. для пінопласту та 120 мм. для мінеральної вати.

При необхідності проводимо гідроізоляцію фундаменту безшовним методом. Для цього ми його відкопуємо на глибину промерзання 1 метр 10 сантиметрів, висушуємо, очищаємо, ґрунтуємо, розпорошуємо рідку гуму. На отриману поверхню за допомогою піни для приклеювання утеплювача, кріпимо екструдер. Потім все закриваємо дренажним матом, при необхідності під ухилом укладаємо дренажну трубу та організовуємо стік ґрунтових вод. Потім ця траншея засипається щебенем, землею та глиною.

Монтуємо будівельні риштування, надійно кріпимо їх до стіни. Про всяк випадок прибираємо під ними і поруч усе, що стирчить із землі.

Обклеюємо малярною стрічкою і тонкою будівельною плівкою вікна та двері, якщо навколо будинку лежить бруківка краще на цьому етапі витратитися і купити рулон щільної плівки і все накрити, ніж потім перестилати бруківку, тому що відмити сліди від декоративної штукатурки неможливо навіть сірчаною кислотою, перевірено.

Оглядаємо фасад на наявність тріщин та забруднень. Все, що «бухтить» видаляємо. При потребі знімаємо зовнішні блоки кондиціонерів. Ховаємо все електропроводку в гофри і фіксуємо їх на стіні та у паперовому вигляді на плані, щоб при подальшому проведенні робіт їх не порушити.

УТЕПЛЕННЯ ФАСАДУ ПО ТЕХНОЛОГІЇ ЦЕРЕЗ | стіна будинку|розчин Ceresit CT 85 (5 кг/м2) або клеючий розчин для пінополістиролу Ceresit СТ 83 (5 кг/м2)|плити з пінополістиролу|розчин Ceresit СТ 85 (2 кг/м2)|сітка зі скловолокна зі спеціальним просоченням ( 1,1 м2/м2) | розчин Ceresit СТ 85 (2 кг/м2 під штукатурення і 3 кг/м2 під фарбування) | Ceresit або фарба Ceresit

внутрішня штукатурка

зовнішня стіна будинку
 
розчин Ceresit CT 85 (5 кг/м2) або клеючий розчин для пінополістиролу Ceresit СТ 83 (5 кг/м2)
плити з пінополістиролу

розчин СТ 85 (2 кг/м2)

сітка зі скловолокна зі спеціальним просоченням (1,1 м22)
 
розчин СТ 85 (2 кг/м2 під штукатурення та 3 кг/м2 під фарбування)
 
фарба грунтуюча CeresitCT16, СТ15 або
 
фасадна штукатурка Ceresit або фарба

За допомогою макловиці або розпилювача ґрунтуємо фасад глибокопроникною ґрунтовкою, наприклад Ceresit CT17.

Розміщуємо на стіні виска з обох боків, натягуємо та фіксуємо їх вгорі та внизу. Крім цього натягуємо діагональні нитки або «бігунок», який може ковзати вгору та вниз. На цьому етапі ми маємо підготуватися до створення стіни в одній площині.

При кріпленні цокольної планки використовуємо дюбеля і самоклеючу стрічку ущільнювача, яку закладаємо між стіною будинку і самою планкою, щоб уникнути появи «містків холоду», а також регулюємо відстань від стіни до цокольної планки, шляхом додавання шарів цієї стрічки.

>

Після цього приклеюємо утеплювач, за допомогою правила та рівня постійно перевіряємо його положення. При необхідності виправляємо. Якщо в якості утеплювача Ви вибрали полістирол, стане в нагоді ЛАТР (знижуючий трансформатор) і ніхромова нитка для порізки пінопласту на необхідну товщину прямо на місці. Правильне поклеювання плит утеплювача має нагадувати цегляну кладку всі внутрішні та зовнішні кути клеїться «в замок» з метою запобігання появі тріщин на фасаді. На цьому етапі не можна поспішати вгору, так як під власною вагою утеплювач почне тиснути на нижні ряди і вони порушаться, може з'явитися пузо. Від якості «поклейки» утеплювача залежать вся якість роботи в цілому, неможливо клеєм та декоративною штукатуркою вирівняти криво поклеєний утеплювач, та й дорого виходить. У «вільний» час можна клеїти екструдований полістирол на укоси, у місці примикання до віконної рами використовуємо або профіль вікон, що примикає, або просто промазуємо акриловим герметиком.

Механічне кріплення термодюбелями утеплювача починати потрібно тоді, коли клей затвердіє, на другу третю добу в залежності від температури та вологості повітря. Попередньо спеціальною теркою пройтися всіма стиками плит утеплювача. Для кріплення плит з мінеральної вати використовувати термодюбель із металевим цвяхом, бажано з термоголовкою. Довжину слід вибирати виходячи з матеріалу, з якого складена стіна, але так щоб термодюбель входив у стіну мінімум на 6 см, при нормі 8 см. Норма на квадратний метр 6 шт., на кути для додаткової фіксації використовується більше. Обов'язково в утеплювачі необхідно робити ямку, в яку зануриться парасолька термодюбеля. Якщо стіна складена з черепашника або порожнистої керамічної цеглини, рекомендуємо в отвір, приготовлений під термодюбель, заздалегідь задуть піну, призначену для приклеювання утеплювача. Цією ж піною ми задаємо всі щілини між плитами утеплювача, а зайве з поверхні зріжемо канцелярським ножем після затвердіння піни. Усі капелюшки термодюбелів необхідно замазати клейовою сумішшю.

Приступаємо до влаштування армуючого шару. Якщо утеплювачем є мінеральна вата, слід, приготує клейову суміш до консистенції сметани, і за допомогою шпателя втисне її в поверхню по всій площині, через добу проводити наступні операції. На всіх кутах монтуємо контршульц (куточок) з сіткою, а на кутах верхніх (горизонтальних) укосів встановлюємо куточок з крапельником, використовуємо клейову суміш, правильність монтажу контролюємо за допомогою рівня. Перш ніж монтувати куточок на укосах, рекомендуємо підготувати під нього місце за допомогою терки, або він випиратиме. На цей раз ми додаємо воду в клей згідно з інструкцією на мішку, отриману суміш наносимо на утеплювач, це вже стосується і пінопласту. Потім попередньо нарізану лугостійку армувальну сітку з щільністю не нижче 160 грам на квадратний метр, прикладаємо до утеплювача, притискаємо шпателем, і наносимо ще один шар клею. Наступну смужку армувальної сітки кріпимо внахлест із попередньою, щоб він становив мінімум 80 мм. У вірних і нижніх кутах всі отвори розташовуємо під кутом 45 градусів до горизонту шматки армувальної сітки, так звані «косинки». Якщо цього не зробити в перший сезон підуть діагональні тріщини. Після повного висихання цього шару проходимося наждачним папером на тканинній основі фракції 80 і прибираємо патьоки, і грубі нерівності. На цьому етапі можна приступити до монтажу декоративних елементів. Наносимо останній шар клейової суміші, застосовуємо широкий 45 см. шпатель та довге правило. Після повного висихання останнього шару клею проходимося наждаком, тим же абразивом на тканинній основі фракції 80 і прибираємо всі нерівності. На всіх нижніх укосах, навіть якщо вони закриватимуться відливами, влаштовуємо шар гідроізоляції Ceresit CR65 або CR66 (двокомпонентна гідроізоляція). Якщо фасад виготовляється під фарбування додається ще кілька шарів шпаклівки фасадної стартової та фінішної. Після цього такі шпаклівки скріплюються ґрунтовкою праймер, наприклад Ceresit CT17, під декоративну штукатурку цього робити не слід. Тут слід згадати про техніку нанесення структурних фарб, їх слід наносити на стіну шпателем, а потім за допомогою структурного валика надавати їм структуру.

Вся поверхня грунтується шпателем або макловицею грунтовкою, що містить кварцовий пісок, для мінеральної вати застосовуються тільки грунтовки з підвищеною паропроникністю, наприклад Ceresit CT15. Якщо декоративна штукатурка у відрах матиме насичений колір, слід і грунтовку теж заколерувати в колір на 1 або 2 тони нижче. Загрунтований фасад без декоративної штукатурки може стояти до трьох років. Все-таки штукатурка має ще й водовідштовхувальні, захисні функції.

Через 3-6 годин після ґрунтування наноситься захисно-декоративний шар, декоративна штукатурка мозаїчна, камінкова або «короїд». Якщо будівля утеплювалася мінватою, оздоблювальні матеріали повинні мати високу паропроникність. Тому обробку можна проводити тільки мінеральними штукатурками або полімерними штукатурками з високою паропроникністю, наприклад силіконовою штукатуркою, а ще краще силікатною. Якщо як утеплювач були використані пінополістирольні плити, можна користуватися як мінеральними, так і полімерними матеріалами. При нанесенні декоративної штукатурки стіна повинна перебувати в тіні, і декоративна штукатурка наноситься на всю площину за один підхід, розриви в часі не допускаються, це стосується фарб також.

При розбиранні лісів слід виявляти акуратність, а сліди у вигляді отворів від анкерних болтів, попередньо заповнюємо піною, потім клеєм і зафарбовуємо або замазуємо декоративною штукатуркою після висихання клею.

Прибираємо територію. Вивозимо сміття. Повертаємо залишки будівельних матеріалів постачальнику.

ВІДДІЛ БУДІВЕЛЬНИХ РОБОТ КОМПАНІЇ КЕЛЬМА 067 327 61 77



Кошик  

Немає товарів

Доставка 0,00 грн
Всього 0,00 грн

Оформити

Будівельні роботи

Украино-Немецкая строительная компания «Кельма» это продажа строительных материалов и строительные работы в г.Киев, Киевская обл, Александровка, Боярка, Белогородка, Борисполь, Бровары, Гора, Гнидин, Буча, Ирпень, Козин, Княжичи, Кийлов, Канев, Украинка, Конча Заспа, Мироновка, Кагарлык, Богуслав, Вишеньки, Вишневый, Ревне, Скибин, Стоянка, Петровцы, Петробское, Пуща Водица, Хотов, Зазимье, Заборье, Процев, Александровка, Ревне.
Яндекс.Метрика